Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor megalakult ez a játék 1750-ben a Varázsjátékok és a Mágikus Sportok Főosztálya ezeket a szabályokat hozta:

1.A játékos a játékosa játék alatt tetszőleges magasságba emelkedhet ,de a pályát nem repülheti túl,mer akkor az ellenfélnek át kell passzolnia kvaffot.

2.A csapatkapitány a bírónak jelezve időt kérhet és ilyenkor a játékosok talpa érintheti a talajt.Ez az idő hosszú lehet de a 2őrát nem haladhatja meg.A 2 óra elteltével a csapatnak vissza kell térnie a helyszínre.

3.A bírónak jogában áll büntetótámadást ítélni.A büntetőt levégző játékos a kezdőkörből indul és innen repül el a böntetézóna felé.A büntető támadás elvegzésekor az említett játékoso és az ellenfél őrzőjén kívül senki sem lehet ilyenkor a közelben.

4.A kvaffot kiszabad ütni vagy venni a támadott játékos kezéből,de bármely testrészét érinteni azonban tilos.

5.A sérült játékos nem cserélhetó le,anélkül kell tovább folytatnia játékot.

6.A játékos magával viheti a pálcáját a pályára,de azzal semmilyen varázslatot nem hajthat végre az ellnfélen vagy annak seprűjén,a bírón vagy pedig a közonségen.

7.a kviddics mérkőzés csakis akkor ér végte amikor elfgják afogók az aranycikeszt vagy pedig a két csapatkapitány közössen indítványozza mérkőzés lezárását.

 

Labdák

                                                                A kvaff

A három labda közül ez az egyetlen,amit eredetileg nem bűvöltek meg.wgyszerű bőrlabda gyakran fülekkel is ellátták az egyszerű dobás célja miatt avgy pedig lyukakkal.A markollássegítő bűbájok miatt amiket 1875-ben fedeztek fel már nem kellettek a fülek és alyukak és ez után már a bubájok segitségével szintén konnyen markolható volt a kvaff.A modern kvaff 30 cm átmérőjű,melynek felülete varratmentes .1711 elején festették skarlátvörösre,mer ha esőbren játszottak akkor mindigeltőnt a sárban és nem lehetett észrevenni és ez már a játékosokat is bosszantotta.Daisy Pennifold boszorkány azzal az ötelettel állt elöl ,hogy bűbájjal befolyásolják akvaff zuhánási sebbességét és még ma is Pennifold féle kvaffot használnak.

                                                          A gurkó

Az első gurkók repulo kotombok voltak.ezután csak az változott,hogy labdaformájuk lett.Amikor a játekosok még a 15.században játszottak az ütőikk hamar széttorhettek a gurkóktol és ezrt gyakran a játékosokat kőtömbök őrizték.Később az ólommal kísérleteztek de rájöttek,hogy az ólom túl puha anyag.a gurkók általában célba vesznek mindenkit ezrért a terelőknek igyekzniük kell minélhamarabb elutni maguktól és nem a csapttársuk felé célozni.

                                                       Az aranycikesz

Az arnycikesz elődjéhez hasonlóan dió nagyságú.Arra bűvölik,hogy minél tovább igyekezzen megőrizni a szabadságát .1884-ben a bodmin-lápi mérkózés hat hónapig tartott a cikesz miatt de még ma is azt tarják ,hogy valahol még ott van a cikesz.

A játékosok

                                                              Az őrző

Már a 13.századba ismert pozíció volt,de változott is a az őrző átrepulhetett a pálya másik végébe gólt szrezni.1620-ban az őrzők feladat leszűkült  akörön belul kellett maradniuk és onnan akkor repulhettek ki ha jónak látták ,hogy feltartóztassák például a támadót.

                                                             A terelő

a terelők feladata keveset változott az évek során ,elsősorban az volt a feladatuk ,hogy megvédjék csapattársaikkat a gurkókkal szemben,amit ütő segítségével ettek régen furkósboto használtak.nme feladatuk a gólszerzés és arra sem utal semmi,hogy lett vona feladatuk a kvaffal.A terelőnek erős etstsúly kell és jó egyensúly érzék,hogy néha kékzével is eltudja engedni a seprűt és ugy usson bele a labdába.

                                                                A hajtók

Ez volt a legelsó ami kialakult a kviddicsben,ugyanis eleinte csak akvaffot passzolgatták és ha a játekos átdobda a karikán 10 pontot szrzett csapatának.Volt egy új szabály amiről a Reggeli Próféta is tudósít: 

                                                               A fogó

a fogók általában alegkisebb testsúlyú játekások,akik nagyon jól repulnek és nagyon jól odatudnak figyelni a labdára.Kell tudniuk fél kézzel és kezek nélkul is repulni.A megfigyelések alpján a fogók szerzika legsúlyosabb sérüléseket.

  A küzdőtér

A 14.századi kviddics pálya 150 m hosszú és 50 m széles ovális terület.

                                                               Griffendéles játekosok

Az első 3 könyv szerint:

Őrző:Oliwer Wood ,aki a csapatkapitány is

Terelő:Fred és George Weasley

Hajtók:Alicia Spinnet,Angelina Jhonson,Katie

Fogó:Harry Potter

Később Harry lesz a csaptkapitány és Ron és Ginny is bekerül a csapatba.

Kép 

 

 

 

 

 

 

Forrás:Kép

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.